10 de febrer 2008

JOVES PIRINENCS I UNIVERSITARIS.

Aprofitant que el dia 31 de gener es va publicar la convocatòria d’ajuts a la mobilitat 2007-2008 per a estudiants universitaris de l’Alt Pirineu i Aran, crec que a partir d’aquí, a Madrid tenim un tema pendent per solucionar, hem de demanar immediatament el traspàs de gestió de beques a la Generalitat.

Aquest programa d’ajuts a la mobilitat vol ser una eina d’ajut per a families residents en les comarques de l’ambit de l’Alt Pirineu i Aran i Solsonès, amb fills matriculats en una universitat catalana. Tot i que encara cal que s’estengui més perquè els llindars de renda familiar fa que hi hagi força joves que es quedin fora de la convocatòria i no rebin aquest ajut.

Al Pirineu no disposem de centres d’ensenyamnet superior presèncial i, en conseqüencia les families han d’assumir un pressupost elevat de desplaçament, matrícula, habitatge… quan el fill o la filla ha de marxar a estudiar fora de les comarques del Pirineu.

Però aquest és un programa petit, com molts d’altres que fa l’AGAUR (Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris de la Generalitat. Catalunya encara no ha assumit la gestió de les beques i aquesta encara és avui una tasca del Ministerio, cosa que impedeix que tinguem un model propi i potent de beques. En aquests moments, si ens basem en les xifres, parlariem d’un 16,5% de la població universitària, i un 8,7% beques atorgades pel Ministerio, molt inferior a la resta de beques atorgades a la resta de l’Estat Espanyol.

Per això des de CIU demanem que el govern espanyol faci efectiu de manera inminent el traspàs de la gestió de beques al govern de la Generalitat,per portar a terme una política més justa i poguer-ho gestionar des de Catalunya. El Tribunal Constitucional va sentenciar l’any 2001, arran d’un recurs de la Generalitat, que teniem dret a gestionar les beques i, per tant, calia que el Gobierno traspasses competències i sobretot recursos. Doncs, com si sentissin ploure. L’Estatut també contempla aquesta gestió, però en tots aquests anys els socialistes, que governen aquí i allà, no han estat capaços de desbloquejar aquesta qüestió i, el que és pitjor, es conformen amb el que tenim.

En les anteriors eleccions generals, del 2004, CIU ja apostava per una política de beques basada en la millora dels ajuts a estudiants que han de marxar dels seus municpis per contiuar estudiant, reclamavem el traspàs de la gestió a la Generalitat de les beques per les families de comarques del Pirineu.

Estem convençudes que l’única manera per poder-ho desbloquejar és tenir força a Madrid, ja que sense un grup potent que treballi exclusivament pels interessos de Catalunya, no ens respectaran mai i continuaran fent el mínim pel nostre país.

Les polítiques de jovenut han de contemplar les inquietuds i especificitats del joves en tots els seus vessants: ensenyament , feina, habiatge, oci, transports, salut, participació i associacionisme, cultura, voluntat, noves tecnológies i un llarg etcètera. En aquest bloc anirem detallant i explicant punt per punt quina és la voluntat de Convergència i Unió en la seva acció política a Madrid per donar resposta a alguns dels principals problemes que avui afecten, als ciutadans de les nostres comarques i especialment els joves.

Fins la pròxima!