27 de març 2008

ENS MANIFESTEM PER L'AIGUA


Donades que les poques pluges i l'última nevada potser no arreglaran gaire la situació de sequera, Pirineu a sis mans, vist el manifest presentat pels presidents comarcals de Convergència i Unió de totes les comarques de la conca del riu Segre i dels seus afluents, i que us adjuntem, també hi volem donar suport. Pensem que si bé l’aigua és de tots, s’ha de respectar el traçat propi dels nostres rius. A veure si per fer un transvasament ens quedarem TOTS sense aigua?

Des de Pirineuasismans volem que la Generalitat doni la cara explicant la veritat i que es defensin els DRETS de tots els ciutadans i no, només els d’una part del país.

MANIFEST


Els presidents comarcals de Convergència i Unió de totes les comarques de la conca del riu Segre i dels seus afluents, avui dia mundial de l'aigua, promovem aquest manifest mitjançant el qual pretenem aglutinar tot el territori davant les recents afirmacions realitzades pel govern de la Generalitat de Catalunya que confirmen actuacions de trasvassament d'aigües del riu Segre cap a la conca del Llobregat.

Per això, manifestem:

1. Tal i com defineix l'Assemblea General de les nacions unides considerem l'aigua un bé d'interès general i un recurs a protegir. L'aigua no és propietat de ningú i tothom hi ha de tenir dret.

2. Tenint en compte aquesta premisa, les comarques de l'Alt Pirineu i l'Aran, i les Terres de Ponent ens sentim solidaris amb la resta de territori de Catalunya. Ara bé, no pagarem la falta de previsió del Govern, que provoca ara la necessitat de plantejar solucions d'emergència que evidencien un alt grau d'improvització, ignorant les conseqüències negatives a tot el curs del riu Segre.

3. No permetrem cap tipus de trasvassament a la capçalera d'un riu, sabent que aquest fet maximitza el seu impacte negatiu, donat que se'n veuen afectats tots els usuaris riu avall. La detracció d'aigua a la capçalera del riu Segre per conduir-la a la conca del Llobregat impedirà qualsevol regulació del capdal utilitzable en tots els aprofitaments existents de tot el curs del riu Segre.

4. La situació actual de la conca del Riu Segre és també molt diferent de la que era fa uns anys. Les reserves hidríques són molt menors i no existeixen ni sobrants ni excedents d'aigua. Un transvassament suposarà un greuge des d'un punt de vista ecològic, agrícola, turístic, econòmic i sobretot social.

5. Manifestem la nostra preocupació per les formes utilitzades pel Govern del nostre país, en aquest assumpte, primer ocultant i negant aquesta informació i després, realitzant actuacions en terrenys privats del municipi de Prats i Samsor (Cerdanya) sense el permís dels propietaris ni el coneixement de l'Ajuntament.

6. Considerem del tot inexcusable que el posicionament públic del Govern i dels partits que li donen suport, sigui totalment contrari als trasvassaments, però en canvi n'estiguin gestant un a esquenes del territori i amb total opacitat. Denunciem l'engany polític que suposa aquest fet.

7. Des de la nostra responsabilitat com a força política amb una forta implantació territorial a les comarques de l'Alt Pirineu i l'Aran i les Terres de Ponent, ens comprometem a treballar per bastir el màxim nombre de complicitats amb la resta de forces polítiques i socials del territori per fer front a aquesta injusta situació de greuje cap als ciutadans de les nostres comarques.



Conca del Segre, a 20 de març de 2008